Bank żywności spotkanie24 lutego w Kotłowni Pomysłów w Maszewie odbyło się spotkanie dla mieszkańców oraz osób korzystających z pomocy żywnościowej z Banku Żywności pod hasłem „Jak nie marnować żywności”.
Dyrektor Banku Żywności oddział w Gorzowie Wlkp. pani Krystyna Rogacewicz oraz kierownik pani Marta Majcher przedstawiły uczestnikom spotkania powody wyrzucania oraz marnowania żywności, a także starały się przekazać, w jaki sposób temu zapobiegać.

Do śmietników na całym świecie trafia 1,3 miliarda ton żywności rocznie. Tyle jedzenia wystarczyłoby do nakarmienia 3 miliardów ludzi.

5 powodów wyrzucania żywności:

  1. Za duże zakupy.
  2. Brak pomysłu, co z nią zrobić.
  3. Przegapienie terminu przydatności.
  4. Nieumiejętność przedłużenia jej świeżości.
  5. Zakupy bez planu.

Najczęściej wyrzucana żywność to:

  • 49% pieczywo,
  • 46% owoce,
  • 45% mięso,
  • 37% warzywa,
  • 27% nabiał

Warto podkreślić, że Bank żywności w 2019 r. uratował od zmarnowania 302 tony żywności!

Spotkanie zorganizowała sołtys wsi Ulim i jednocześnie radna Jolanta Bońkowska, która jest również gminnym koordynatorem Banku Żywności. Spotkania pod różnymi hasłami będą odbywać się w naszej gminie cyklicznie - zapewnia pani Jolanta Bońkowska.

Polecane strony