„Jak nie marnować żywności”
24 lutego w Kotłowni Pomysłów w Maszewie odbyło się spotkanie dla mieszkańców oraz osób korzystających z pomocy żywnościowej z Banku Żywności pod hasłem „Jak nie marnować żywności”.
Dyrektor Banku Żywności oddział w Gorzowie Wlkp. pani Krystyna Rogacewicz oraz kierownik pani Marta Majcher przedstawiły uczestnikom spotkania powody wyrzucania oraz marnowania żywności, a także starały się przekazać, w jaki sposób temu zapobiegać.
Do śmietników na całym świecie trafia 1,3 miliarda ton żywności rocznie. Tyle jedzenia wystarczyłoby do nakarmienia 3 miliardów ludzi.
5 powodów wyrzucania żywności:
- Za duże zakupy.
- Brak pomysłu, co z nią zrobić.
- Przegapienie terminu przydatności.
- Nieumiejętność przedłużenia jej świeżości.
- Zakupy bez planu.
Najczęściej wyrzucana żywność to:
- 49% pieczywo,
- 46% owoce,
- 45% mięso,
- 37% warzywa,
- 27% nabiał
Warto podkreślić, że Bank żywności w 2019 r. uratował od zmarnowania 302 tony żywności!
Spotkanie zorganizowała sołtys wsi Ulim i jednocześnie radna Jolanta Bońkowska, która jest również gminnym koordynatorem Banku Żywności. Spotkania pod różnymi hasłami będą odbywać się w naszej gminie cyklicznie - zapewnia pani Jolanta Bońkowska.